Het afhandelen van Woo (Wet Open Overheid)-verzoeken lijkt steeds tijdrovender te worden. De gemiddelde verwerkingstijd is gestegen tot 172 dagen, wat ver boven de wettelijk verplichte 42 dagen ligt. Slechts 17 procent van de Woo-verzoeken worden op tijd afgehandeld. Bovendien hebben ministeries sinds oktober vorig jaar meer dan 1,8 miljoen euro aan boetes opgelopen wegens het niet halen van de deadlines voor Woo-verzoeken. Deze inefficiëntie vertraagt niet alleen de toegang tot informatie, maar ondermijnt ook de doelstellingen van verantwoording en transparantie binnen de rijksoverheid, en brengt aanzienlijke financiële sancties met zich mee.
Een oplossing met RAG-technologie zou dit proces aanzienlijk efficiënter kunnen maken. Door snel relevante documenten op te halen en samen te vatten, kan de AI overheidsorganisaties helpen om transparantie te waarborgen en het vertrouwen van het publiek te behouden.
In het kader van zijn afstuderen aan de TU Delft (MSc Computer Science) heeft Nicky Ju het potentieel van RAG-technologie onderzocht in het kader van het beantwoorden van Woo-verzoeken. Bij een succesvolle implementatie van RAG-technologie voor het verwerken van Woo-verzoeken zijn de opgehaalde documenten relevant, accuraat, en volledig. In de evaluatie van het RAG-systeem werd vooral gekeken naar hoe nauwkeurig het systeem was in het ophalen van de juiste documenten. Dit werd bijvoorbeeld gedaan met metrics als precision (hoe accuraat de opgehaalde bestanden zijn voor de query), recall (in hoeverre alle relevante bestanden zijn opgehaald) en mean average precision (een trade-off tussen precision en recall). Uit zijn thesis blijkt dat dergelijke algoritmen potentieel hebben om het zoekproces van verschillende Ministeries te optimaliseren. Het implementeren van dergelijke technologieën kan het proces van Woo-verzoeken stroomlijnen, versnellen en verbeteren.
De thesis is hier te lezen.